1. Már a kínaiak is!

Az emberiség évezredek óta használja a masszázst mint kiegészítő gyógymódot. A kínaiak már 3000 évvel ezelőtt gyúrták egymást, az egyiptomi piramisok falain is láthatók olyan hieroglifák, amelyek masszírozó embereket ábrázolnak. Mindenki előtt ismert a görög és a római fürdőkultúra, amelynek szerves része volt a mindennapos masszázs mint az egészség megőrzésének kulcsa. A 19. század második felétől kezdte felfedezni az európai kultúra a svéd- és nyirokmasszázst – a hagyományos gyógyászat fontos elemeit. Napjainkban is egyre többen fordulnak e szelíd gyógymód felé, hiszen mellékhatások nélkül, kémiai anyagokat mellőzve képes a szervezet egyensúlyát helyreállítani.

2. Mire jó a masszázs?

A masszázs egy mellékhatások nélküli szelíd gyógymód, amely a szervezet energia-egyensúlyát hivatott helyreállítani. Teszi ezt dörzsöléssel, gyúrással, simítással, ütögetéssel, dögönyözéssel a testi és lelki harmónia létrehozása érdekében.

3. A reflexológia: több mint talpmasszázs!

A talpon megtalálható a szervezetünk térképe, amelyből a reflexológus felismeri az elváltozásokat és a megfelelő pontok masszírozásával képes a szerveket hatékonyabb működésre ösztönözni. A svédmasszázs az izmok és ízületek ellazítására, az idegrendszer megnyugtatására szolgál. Nyirokmasszázst a test méregtelenítése céljából érdemes végeztetni, ilyenkor a nyirokfolyadék mozgását gyorsítja fel a pumpáló mozgás, ezáltal történik meg a sejtek méregtelenítése. A svéd- és talpmasszázst hetente-két hetente, a nyirokmasszázst havonta ajánlják a szakemberek.

4. Egy masszázs nem masszázs!

Egészségi problémáink általában nem egy nap alakulnak ki, miért várjuk azt, hogy egy kezeléssel, fél-, egy óra alatt helyreálljon az egyensúly? Egyáltalán miért jutunk el odáig, hogy a test jelezzen: valami nem jól működik? A megelőzés sokkal kifizetődőbb, mint a gyógyítás, ezt a test is meghálálja. Érdemes hetente-két hetente beilleszteni egy-egy masszázst, talpmasszázst a napirendbe.

5. Méregtelenítés a hosszú élet titka!

Nem is gondolnánk, hogy a gyerekek élelmiszerében is számos méreganyag található. Elég megnézni a boltban vásárolt gyümölcsjoghurtok, kekszek, felvágottak címkéit. Így már gyerekkorban elkezdenek felhalmozódni a szervezetben a méreganyagok, amelyek folyamatos kiürítéséről gondoskodni kell. Sok folyadékkal, mozgással, helyes táplálkozással, szaunázással és rendszeres masszázzsal, talpmasszázzsal sokat tehetünk a szervezetet védelméért.

6. Készüljünk a masszázsra!

Masszíroztatás előtt és után ajánlatos a bőséges folyadékfogyasztás: legfőképpen víz, ásványvíz, frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslé jöhet szóba. Masszázs előtt egy órával már ne együnk, utána is érdemes könnyű táplálékot fogyasztani. Tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól is.

7. A gyermek nem kis felnőtt!

A szükségletei és igényei is mások, a fejlődéshez sok vitaminra, mozgásra és szeretetre van szüksége! Ugyanakkor náluk is fontos a stressz oldása, az immunrendszer erősítése, az egészség védelme. Legalább napi 12 érintésre van szüksége az embernek ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott legyen. Mai, rohanó világunkban egyre fontosabb az érintés, az ölelés. A masszázs is egyfajta érintés.